Euroopan muuttoliikeverkosto

Rafael Bärlund, koordinaattori, kertoo kuinka jakavat tärkeää tietoa Suomen maahanmuutosta ja kuinka tämä tieto yhdistetään muitten EU-maitten ja Norjan tietojen kanssa muodostaakseen EU-vertailutiedoston. Heidän aineisto on hyvä pohja saadaksensa aikaan keskusteluja luokkahuoneessa.

Hei Rafael! 

Kerro EMN:n toiminnasta/hankkeesta...
Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) tuottaa ajantasaista ja vertailukelpoista tietoa maahanmuutto- ja turvapaikka-asioista. EMN on EU-komission alainen tutkimus- ja tietojenvaihtoverkosto, jolla on yhteyspisteitä EU-maissa ja Norjassa. Minä edustan EMN Suomea, eli Suomen yhteyspistettä ja me tuotamme tietoa Suomen maahanmuutosta, joka sitten yhdessä muiden EU-maiden tiedon kanssa muodostaa EU-vertailutietoa eri ilmiöistä. Jaamme tuottamaamme tietoa asiantuntijoiden ja päätöksentekijöiden lisäksi myös laajalle yleisölle esim. juuri koululaisille, opiskelijoille ja opettajille teidän kauttanne. Suosittu Maahanmuuttosanastoa/Termer om invandring-esite sekä Maahanmuuton tunnusluvut-julkaisu soveltuvat hyvin tähän tarkoitukseen. Lisätietoa verkkosivuiltamme www.emn.fi

Miten teidän aineistoja voi käyttää opetuksessa?
EMN-aineistoja voi käyttää opetuksessa todella monipuolisesti aina peruskoulusta ylempiin koulutusasteisiin saakka. Aineistojemme avulla voi opettaa maahanmuuttoasioiden keskeisiä termejä ja käsitteitä (suomeksi ja ruotsiksi) sekä tarkastella maahanmuuttoa ilmiönä tilastojen valossa. Maahanmuutto on paljon monivivahteisempi ilmiö verrattuna siihen miten sitä esim. mediassa ja julkisessa keskustelussa usein käsitellään.

Miksi mielestämme maahanmuutosta opettaminen ja oppiminen on tärkeää?
Koska maahanmuutto herättää ajatuksia ja tunteita pidämme tärkeänä että koululaisille ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tutustua ja oppia aiheesta lisää neutraalin tiedon pohjalta niin että he voivat sitten muodostaa oman käsityksensä. Tämän päivän koululaiset ja opiskelijat ovat tulevaisuuden päätöksentekijöitä, joten toivomme että aineistojemme avulla he voivat jo saada tietopohjaa josta on hyötyä heille jatkossa. Toivomme myös että aineistomme antaisi opettajille hyvät edellytykset käsitellä aihepiiriä oppilaidensa kanssa.