Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Anu-Maria Sandelin, toimitusjohtaja, kertoo toiminnasta

Hei Anu! Mitä Suomen Kalankasvattajaliitto tekee?
Suomen Kalankasvattajaliitto ry täytti pyöreitä vuonna 2014. Jo viidenkymmenen vuoden ajan toimintamme tavoitteena on ollut turvata suomalaiselle kalankasvatukselle kilpailukykyiset toimintaedellytykset ja varmistaa kotimaisen kalan tarjonta Suomen elintarviketuotannossa.

Tärkeä tehtävämme on koota yhteen jäsenistömme mielipiteet ja ylläpitää suhteita keskeisiin vaikuttajiin, viranomaisiin ja alan sidosryhmiin. Yhdessä olemme muun muassa onnistuneet saavuttamaan vesiensuojelun tavoiteohjelman ja HELCOMin suositusten mukaiset ympäristötavoitteet alentamalla merkittävästi elinkeinomme fosfori- ja typpikuormitusta. Ravinnekuormitusta on leikattu 1990-luvun alusta lähes 70 prosenttia. Yhteisten ponnistelujemme ansiosta kalankasvatus on tänä päivänä Suomen ekotehokkain tapa tuottaa eläinvalkuaista.

Kerro paras oppituntivinkkisi
Etsi netistä kuva kirjolohesta (Oncorhynchus mykiss) ja piirrä kirjolohesta oma/mielikuvituksellinen kuva. Voit nimetä kuvasi keksimälläsi lempinimellä. Kirjolohta on kutsuttu leikkisästi niin kirreksi kuin kirbeliksi, mikä sinun oman kirjolohen lempinimi on?

Tulevaisuuden ruoantuotanto
Maailman väkiluku kasvaa, ja tulevien vuosikymmenien aikana ruoantuotanto tulisi voida kaksinkertaistaa. Kalanvilje­ly on kestävän kehityksen ja vastuullisen elintarviketuotannon periaatteiden mu­kainen tapa tuottaa laadukasta ja terveellistä ruokaa. Vesiviljelyn merkitys elintarviketuotannossa on jo nyt suuri: yli puolet ravinnoksi käytettävästä kalasta on kasvatettua. Tulevaisuudessa toivomme että yhä useampi suomessa syöty kala olisi kotimainen, kuten WWFkin suosittelee kuluttajan kalaoppaassa.