Subjectaid.fi käyttää evästeitä. Klikkaamalla tätä hyväksyt evästeet och käyttöehdot.

Metso

Anne Rantanen, johtaja, ulkoinen viestintä

 

Hei Anne! 

Kerro vähän Kivikone -aineistosta

Kivikone on kätevä verkkopalvelu kivien ja mineraalien tunnistamiseen.

Metso ja Geologian tutkimuskeskus (GTK) avasivat Kivikone-onlinepalvelun kivien ja mineraalien tunnistamiseen keväällä 2018. Halusimme tarjota eri-ikäisille luonnossa liikkujille helpon verkkopalvelun yleisimpien Suomesta löytyvien kivi- ja mineraalilajien tutkimiseen.

Kivikone kokoaa faktat kätevästi yhteen paikkaan. Tunnistus tapahtuu yksinkertaisten kysymysten avulla, ja lisäksi Kivikone kertoo, mihin kiviä ja mineraaleja käytetään. Kivikone.fi -palvelu on maksuton ja soveltuu mainiosti myös opetuskäyttöön kouluissa. Kiviä on kiva bongata luonnosta siinä missä lintuja tai sieniäkin.

Meillä ei olisi juuri mitään ilman kiviä ja mineraaleja − ei sähköä, älypuhelimia, teitä tai rakennuksia. Kun maailma kaupungistuu ja digitalisoituu, kiven ja mineraalien merkitys raaka-aineena vain kasvaa. Metso tarjoaa kestäviä ratkaisuja kiven ja mineraalien hyödyntämiseen sekä metallien kierrättämiseen.

Tiesitkö että...

* Suomalainen kallioperä on yksi maailman vanhimpia ja kovimpia. Se on noin 3,5 miljardia vuotta vanha.

* Kallioperä koostuu erilaisista kivilajeista, jotka muodostuvat yleensä monesta mineraalista. Mineraaleja tunnetaan noin 5 300 ja uusia löytyy vuosittain.

* Suomen kansalliskivi on graniitti. Sitä on käytetty mm. Eduskuntatalon ja Helsingin rautatieaseman rakentamisessa.

* Yleisimpiä suomalaisia mineraaleja ovat kvartsi, maasälvät ja kiille. Maasälpää ja kvartsia käytetään mm. elektroniikassa sekä lasin ja betonin valmistukseen. Betoni on maailman käytetyin rakennusaine.

* Suomessa esiintyy myös useita hi-tech-mineraaleja, kuten spodumeenia. Siitä saadaan esimerkiksi litiumia älylaitteisiin ja sähköautojen akkuihin.

* Kivikone oppiaineistoja on tähän mennessä jaettu 454 eri kouluun Suomessa.

 

Anne Rantanen_Koli.jpg   

Anne Rantanen, Metso

 

 

Takaisin tuotteisiin