RuokaTutka

RuokaTutkan toimeenpanija on Ruokavirasto ja hanketta toteuttavat yhteistyössä viestintätoimisto Cocomms Oy, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry sekä Itä-Suomen yliopisto UEF. 

RuokaTutkan tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisemmät ruokatottumukset. RuokaTutka pyrkii siihen, että lapsille syntyy aito kiinnostus ruokaan ja maataloustuotteisiin. Tavoitteena on myös maidon ja maitotuotteiden sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen. Teemme kasvikset ja maidon näkyviksi ja tutuiksi. Syöt mitä näet ja minkä tunnet!

Projektet finansieras av Livsmedelsverket och genomförs i samarbete med kommunikationsbyrån Cocomms Oy, Förening för matpedagogik Ruukku rf och Östra Finlands universitet.

Målet med RuokaTutka är att ge barn och unga hälsosammare matvanor. RuokaTutka strävar efter att ge barn ett genuint intresse för mat och jordbruksprodukter. Ett annat mål är att öka konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter samt grönsaker, frukt och bär. Vi sätter fokus på och sprider kunskap om grönsaker och mjölk. Du äter det du ser och känner!



Painettua aineistoa tilattavaksi

Tilaa RuokaTutka-lähettilästunti ala- ja yläkouluun, osallistu digitunneille ja webinaareihin – RuokaTutka

Ruoka tarjoaa oppimiseen uusia kulmia ja herättää kysymyksiä. RuokaTutkan maksuttomat lähettilästunnit, digitunnit, vinkkivartit sekä webinaarit kasvattajille luovat oppimisen oivalluksia useaan oppiaineeseen. Tutustu laajaan tarjontaamme.

Tilaa oivaltava maksuton RuokaTutka-oppitunti etäyhteydellä ala- ja yläkouluun

Alakoulun oppitunnin aiheena on ihmisen aistit ja perusmaut. Yläkoulun tunnilla haastamme oppilaat pohtimaan, mitä mahtuu hyvään ruokavalioon. Tilaa RuokaTutka-lähettiläs: https://www.ruokatutka.fi/lahettilas/
 

Osallistu Digitunnille ryhmäsi kanssa

RuokaTutkan digitunneilla pääset luokkasi tai ryhmäsi kanssa tutustumaan hauskasti ja helposti ruuan parissa työskenteleviin ammattilaisiin ja erilaisiin ruokaan liittyviin teemoihin. Digitunnit ovat noin 30 minuutin mittaisia vuorovaikutteisia kokonaisuuksia, jotka on suunnattu esi- ja alakoululaisille. Digitunti järjestetään suorana lähetyksenä Teams-sovelluksella. Samalle tunnille voi osallistua useita ryhmiä ympäri Suomea. Uudet digitunnit alkavat syyskuussa ja löydät ne täältä: https://www.ruokatutka.fi/digitunnit/


RuokaTutkan koulutuswebinaarit

RuokaTutka järjestää maksuttomia koulutuswebinaareja varhaiskasvattajille ja opettajille lukuvuonna 2022-2023. Tilaisuudet järjestetään suorana lähetyksenä Teams-sovelluksella. Tilaisuuksia ei nauhoiteta. Webinaarien kesto on noin 1,5 tuntia. Suositut webinaarit alkavat loka-marraskuussa ja löytyvät täältä: https://www.ruokatutka.fi/webinaarit/
 

Tilaa vinkkivartti työyhteisöllesi - miten hyödyntää opetuksessa RuokaTutkan valmiita materiaaleja?

RuokaTutkan vinkkivartit ovat 15 minuutin mittaisia, Teamsillä järjestettäviä vinkkihetkiä peruskoulun opettajille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Voit kysyä omaan oppiaineeseesi ja ikäryhmälle sopivista materiaaleista ja sisällöistä. Sisältöjä löytyy mm. terveystietoon, kotitalouteen, äidinkieleen, ympäristöoppiin, yhteiskuntaoppiin, liikuntaan, matematiikkaan, kuvataiteeseen ja kieliin. Tilaa vinkkivartti: https://www.ruokatutka.fi/ruokatutkan-vinkkivartti/

Tilaa RuokaTutka-lähettilästunti ala- ja yläkouluun, osallistu digitunneille ja webinaareihin – RuokaTutka

RuokaTutka

Haastattelussa Maria Ketola, projektipäällikkö

Hei Maria! Kerro RuokaTutkan toiminnasta...
RuokaTutka tarjoaa opettajille ja muille ammattikasvattajille maksuttomia työkaluja ruokakasvatuksen tueksi. RuokaTutkan tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisemmät ruokailutottumukset sekä innostaminen ruuan tutkimiseen ja oivallusten tekemiseen. Hanke on Euroopan unionin koulujakelujärjestelmän viestinnällinen liitännäistoimenpide. RuokaTutkan toimeenpanija on Ruokavirasto ja hanketta toteuttavat yhteistyössä viestintätoimisto Cocomms Oy, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry sekä Itä-Suomen yliopisto UEF.

Miten RuokaTutkan Kasvuvoimaa ruuasta -esitettä voi käyttää opetuksessa?
Kasvuvoimaa ruuasta -esite on suunnattu erityisesti yläkoulun terveystiedon, biologian ja kotitalouden oppiaineiden tarpeisiin opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti, mutta materiaalia voi soveltaa myös muuhun opetukseen.

Esite tarjoaa tiiviissä paketissa tietoa hyvän syömisen ja terveyttä edistävän ruokavalion kulmakivistä. Esitteen sisällöt avaavat eri ruoka-aineiden roolia ruokavaliossa ja ohjaavat tutkimaan, miten monella eri tavalla voi syödä hyvin. Ruoka ja syöminen nousevat esitteen sivuilla parrasvaloihin iloisina ja positiivisina asioina.

Mitä ruokakasvatus on ja kenen vastuulle se kuuluu?
Ruokakasvatus on rajoja ylittävä teema, jolla pyritään vaikuttamaan ruokaan ja syömiseen liittyviin asenteisiin, arvoihin, tietoon ja toimintaan. Lasten ja nuorten kohdalla ruokakasvatus on niin kotien kuin varhaiskasvatuksen ja koulunkin tehtävä yli oppiainerajojen. Koulu- tai päiväkotiruokailun lisäksi ruokakasvatustilanteita voidaan luoda erilaisilla oppitunneilla – ruuan ja syömisen ilmiöitä voidaan tarkastella lähes loputtomista eri näkökulmista. Jokainen opettaja on ruokakasvattaja.