Suomen Merimieskirkko ry

Suomen Merimieskirkko on liikkuvien ihmisten kirkko, kumppanisi kotona ja maailmalla. Tämä vuonna 1875 perustettu yleishyödyllinen yhdistys tukee ja edistää merenkulkijoiden sekä ulkomailla olevien suomalaisten hyvinvointia. Toiminnan harjoittamiseksi yhdistys pitää yllä kaikille avoinna olevia merimieskirkkoja, joita on Suomessa 7 paikkakunnalla ja muualla Euroopassa 5 paikkakunnalla. Lisäksi työaloina on laivakuraattorityö Itä- ja Pohjanmerellä, liikkuva sosiaalikuraattorityö Euroopassa ja matkapappityö Kaakkois-Aasiassa. Merimieskirkko on koti kaukana kotoa, tervetuloa piipahtamaan tai viipymään sellaisena kuin olet. Lisätietoja: merimieskirkko.fi ja facebook.com/Merimieskirkko.
Painettua aineistoa tilattavaksi

Suomen Merimieskirkko ry

Haastateltavana Marko Toljamo, Viestintäpäällikkö

Hei Marko! Mitä Merimieskirkko tekee?
Suomen Merimieskirkko on itsenäinen, vuonna 1875 perustettu yhdistys. Merimieskirkko toimii ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten parissa sekä tekee kansainvälistä merenkulkijatyötä Suomen satamissa. Merimieskirkot Euroopan suurkaupungeissa ovat suomalaisten ja suomalaisuuden keskuksia ja ne tarjoavat paikan yhteisöön kuulumiselle. Kirkon kahvilassa voi nauttia pullakahvit ja Suomi-kaupasta voi ostaa suomalaisia elintarvikkeita ja muita tavaroita. Merimieskirkoilla voi käydä suihkussa, saunoa, säilyttää matkatavaroita sekä lukea suomalaisia lehtiä ja kirjoja. Lontoossa ja Hampurissa voi myös majoittua edulliseen hintaan. Merimieskirkoilla voi osallistua erilaisiin kerhoihin, urheiluryhmiin, kursseihin, koulutuksiin ja juhliin. Järjestämme niin ikään konsertteja, taidenäyttelyitä, myyjäisiä, rippikouluja, jumalanpalveluksi jne. Kotimaan satamien merimieskirkot ovat paikkakuntansa kansainvälisen elämän keskuksia. Niissä kohtaavat eri maista tulleet merenkulkijat, raskaan liikenteen kuljettajat sekä paikalliset ihmiset ja turistit. Teemme läheistä yhteistyötä paikallisseurakuntien ja sataman eri toimijoiden kanssa.

Palvelumme koostuvat laivakäynneistä, kuljetuksista ja keskusteluista. Kirkoilla on kanttiini, kahvio, suihku, lukusali, pelejä ja ilmainen Wi-Fi. Satama-alueen ulkopuolella olevilla Turun ja Vuosaaren merimieskirkoilla on myös sauna ja pyykinpesumahdollisuus. Niin kotimaan kuin ulkomaan merimieskirkkojen tiloja voi vuokrata myös omiin juhliin ja tapahtumiin. Merimieskirkon seilava laivakuraattori elää aluksen arjessa osallistuen sen arkitöihin. Hän on laivan ulkopuolinen ja luotettava kuuntelija ja keskustelija. Rinnalle asettuminen ja läsnäolo ennaltaehkäisee onnettomuuksia ja tukee laivayhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Miten Merimieskirkon materiaaleja voidaan käyttää kouluissa?
Merimieskirkon esite ja lehti kertovat paitsi palveluista yhdistyksen toimipaikoissa myös Merimieskirkon toiminnasta yleensä. Materiaali sopii parhaiten yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin ja on hyödyksi kaikille Euroopassa liikkuville sekä vapaaehtoistyöstä, työharjoittelusta tai yleensä kansainvälisyydestä ja eri kulttuureista kiinnostuneille.

Missä merimieskirkot sijaitsevat?
Ulkomailla Merimieskirkolla on toimipaikka Ateenassa, Brysselissä, Hampurissa, Lontoossa ja Rotterdamissa. Lisäksi toimintaa on myös Irlannissa, Luxemburgissa, Puolassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kotimaan kansainväliset merimieskirkot palvelevat Hamina-Kotkassa, Helsingin Vuosaaressa ja Hernesaaressa (kesäkausi), Turussa, Raumalla, Kokkolassa, Oulussa ja Kemi-Torniossa. Merimieskirkko on kumppanisi kotona ja maailmalla. Merimieskirkoille ovat kaikki tervetulleita: vuonna 2017 työssä kohdattiin lähes 300 000 ihmistä.


Marko Toljamo, Viestintäpäällikkö, Suomen Merimieskirkko ry