Suomenkielinen koulutusaineisto
QR-koodi peliä varten
Suomen Pakolaisapu ry
Tutustu Suomen Pakolaisavun toimintaan ja siihen, miten heidän Path Out -peliään voi käyttää oppitunneilla.
Mitä Suomen Pakolaisapu tekee?
Suomen Pakolaisapu ry on Suomen suurin pakkomuuttoon liittyviin kysymyksiin erikoistunut asiantuntijajärjestö. Autamme vuosittain tuhansia ihmisiä toipumaan konflikteista ja kotoutumaan uusiin yhteiskuntiin. Lähes 60 vuoden aikana työmme on näkynyt Suomen lisäksi Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Euroopassa.
Teemme töitä sen eteen, että pakolaisten ihmisoikeudet toteutuisivat ja että heillä olisi mahdollisuus elämän peruspilareihin: turvalliseen kotiin, elintarvikkeisiin, lukutaitoon ja toimeentuloon. Työssämme paikalliset asiantuntijamme tukevat pakenemaan joutuneita uusissa aluissa Suomen lisäksi myös Ugandassa, Etiopiassa, Etelä-Sudanissa ja Myanmarissa. Koulutuksemme tarjoavat pakolaisille tietoa ja taitoja, joiden avulla he voivat elää taloudellisesti vakaata ja turvattua elämää. Suomessa työskentelemme maahanmuuttaneiden kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseksi.
Mikä on Path Out -peli?
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja peliyhtiö Causa Creationsin interaktiivinen tietokonepeli Path Out johdattelee pelaajan vaaralliselle pakomatkalle, joka kotinsa jättämään joutuvan on usein oikeassa elämässäkin kohdattava. Peli syntyi kehittäjänsä Jackin tosielämän kokemuksista: hän haluaa sen avulla havainnollistaa nuorille sitä, kuinka pakolaisuus voi muuttaa elämän yhtäkkiä täysin erilaiseksi. Jokaisen faktan ja numeron taakse kätkeytyy oikea ihminen ja tarina siitä, kuinka sota ja konfliktit voivat repiä perheen ja elämän hajalle. Pelissä Jackin on valittava vaarallinen reitti sodan runtelemasta Syyriasta Turkkiin.
Miten Path Out -materiaalia voi käyttää opetuksessa?
30–45 minuuttia kestävää Path Out -peliä voi pelata helposti verkossa ja se sopii hyvin oppitunnilla pelattavaksi. Interaktiivinen ja vakavasta aiheestaan huolimatta myös huumorilla sävytetty peli tarjoaa pelaajalle ajatuksia herättävän kurkistuksen pakenemaan joutuvan todellisuuteen. Näytön nurkassa olevasta ruudusta oikea Jack kommentoi pelaajien liikkeitä YouTubesta tutulla striimaustyylillä käyttäen suomalaisillekin tuttua kuivaa huumoria.
Peliin liittyviä opetusmateriaaleja, kuten keskustelua ohjaavia kysymyksiä ja aktiviteetteja löydät Subject Aidin verkkosivuilta tai Pakolaisavun verkkosivuilta osoitteesta www.pakolaisapu.fi/koulut.
Huomioithan, että peli voi tuoda mieleen vaikeita muistoja opiskelijoille, jotka ovat itse tai joiden perheenjäsenet ovat joutuneet pakenemaan. Jos mahdollista, keskustele pakolaistaustaisten oppilaiden kanssa henkilökohtaisesti ennen oppituntia ja anna oppilaille mahdollisuus päättää etukäteen, haluavatko he pelata peliä. Peliä suositellaan yli 14-vuotiaille.