Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualojen elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongressi- ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRassa on 2 800 jäsentä, joilla on 7 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 70 000 henkilöä. Auta oppilaitasi hahmottamaan matkailu- ja ravintola-alan työpaikka- ja koulutusmahdollisuuksia https://www.mara.fi/toimiala/ura-matkailu-ja-ravintola-alalla.html.

Haastattelussa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Minna Halmetoja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan koulutuspoliittinen asiantuntija, kertoo muun muassa alan monipuolisuudesta ja siitä kenelle ala sopii.

Hei Minna!

Kerro vähän MaRan toiminnasta?
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. Ala on hyvin monipuolinen, ja esimerkiksi MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongressi- ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRan jäsenyritykset muodostavat yli 85 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan koko liikevaihdosta Suomessa.

Miten Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelut – Mahdollisuuksien ala -esitettä voi esimerkiksi käyttää opetuksessa/opinto-ohjauksessa?
Hei opettaja & opinto-ohjaaja! Tietäväthän kaikki opiskelijasi, kuinka monipuolisia tehtävänimikkeitä matkailu- ja ravintola-alalla onkaan? Voit haastaa opiskelijoita ensin esimerkiksi listaamaan kaikki heidän tietämänsä. Jaa sitten esitteet ja anna heidän ratkaista, mitä kaikkia niitä onkaan (sivut 5-7)! Kuka voitti? Jokainen saa sitten valita niistä itselleen mieluisimman ja tutkia sivuilta 8-9, mitä silloin kannattaisi opiskella. Keskustelkaa löydöksistä. Hyödynnä myös sivun 10 vinkit alan videoista. 

Kenelle matkailu- ja ravintola-ala sopii?
Matkailu- ja ravintola-ala tarjoaa merkityksellisiä työtehtäviä monenlaisille ihmisille. Erityisesti alalla arvostetaan asiakaslähtöisyyttä. Alalle valmistuvat työllistyvät hyvin. Suomi on matkailumaana kovassa nosteessa, joten alan työpaikat tarjoavat usein kansainvälisen ilmapiirin.

Minna Halmetoja, koulutuspoliittinen asiantuntija, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa
Opettajien mielipiteitä aineistosta

"Looginen, selkeä sisältö ja ulkoasu"

"Tietoa alasta, hyvä teksti"