Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongresseja, messuja ja tapahtuma-alan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRassa on 3 100 jäsentä, joilla on 7 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 70 000 henkilöä. Lisää tietoa matkailu- ja ravintola-alan työpaikka- ja koulutusmahdollisuuksista löydät osoitteesta https://www.mara.fi/toimiala/ura-matkailu-ja-ravintola-alalla.html.
Painettua aineistoa tilattavaksi
Materiaalia täydentävät digitaaliset aineistot
Tilaamaasi aineistoon kuuluvat digitaaliset lisämateriaalit lähetetään sinulle sähköpostilla viikon kuluessa tilauksesta. Voit myös ladata aineistot suoraan täältä.
MaRan Kahootit

Kahoot! Ruoka ja nähtävyydet, Matematiikka, Työelämä ja koulutus

MaRa Ihmisten johtaminen mara-alalla

MaRa-yritysten ammattilehti Vitriini - Teemana johtaminen


Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Katri Jakosuo, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan koulutuspoliittinen asiantuntija, kertoo muun muassa alan monipuolisuudesta ja siitä kenelle ala sopii.

Kerro vähän MaRan toiminnasta?

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.

Toimialamme on erittäin monipuolinen ja siten myös jäseniämme löytyy monenlaisista yrityksistä. Ravintoloiden, kahviloiden ja hotellien lisäksi MaRa edustaa esimerkiksi pikaruokaravintoloita, hiihtokeskuksia, kylpylöitä, huvipuistoja ja festivaaleja. Lisäksi jäsenistöömme kuuluu muun muassa liikenneasemia, leirintäalueita, henkilöstö- ja opiskelijaravintoloita, keilahalleja sekä catering-, safari- ja luontomatkailuyrityksiä.

MaRassa on yli 3 000 jäsentä, jotka työllistävät noin 70 000 henkilöä ympäri Suomea. MaRan jäsenyritykset muodostavat yli 85 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan koko liikevaihdosta Suomessa.

 

Miten Mahdollisuuksien ala -esitettä ja siihen liittyviä materiaaleja voi käyttää opetuksessa ja opinto-ohjauksessa?

Materiaalit sopivat hyvin luokka-, pienryhmä- tai yksilöohjaukseen ja -opetukseen. Mahdollisuuksien ala -esite antaa kattavan kuvan alan ammateista ja opintovaihtoehdoista – kaksoistutkintoa, oppisopimuskoulutusta ja yrittäjyyttä unohtamatta. Esitteestä löytyy myös vinkkejä työnhakuun sekä esimerkkejä urapoluista. Syksyn 2023 aikana esitteestä tehdään myös tiivistetympi selkokielinen versio.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan erilaisia mahdollisuuksia kuvaava juliste kertoo ammatti- ja koulutusvaihtoehtojen lisäksi siitä, miten erilaisten ilmiöt näkyvät toimialalla. Julisteen voi laittaa vaikka luokkatilan seinälle inspiraation lähteeksi ja jatkokeskustelujen pohjaksi.

Materiaalipakettia täydentävästä tehtävävihkosta löytyy kuvataiteeseen, historiaan ja matematiikkaan liittyviä tehtäviä sekä tietovisoja ja ristikoita. Subject Aidin verkkosivulta löytyy myös Kahoot!-pelejä, joiden teemoina ovat Ruoka & Nähtävyydet, Matematiikka sekä Työelämä & Koulutus. Tehtävät ja pelit sopivat eri oppiaineiden lisäksi teemapäiviin ja leikkimielisiin kisoihin.

 

Kenelle matkailu- ja ravintola-ala sopii?

Ala sopii etenkin henkilöille, jotka haluavat työskennellä ihmisten parissa. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluala antaa mahdollisuuden luoda omannäköinen työura sekä yhdistää työ, perhe ja vapaa-aika. Alalle valmistuneet työllistyvät erittäin hyvin ja työpaikkoja on tarjolla isoilla ja pienillä paikkakunnilla ympäri Suomea

 

Millaisia taitoja alalla tarvitaan?

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualalla arvostetaan asiakaslähtöisyyttä ja kädentaitoja. Useissa tehtävissä on hyötyä myös vuorovaikutus- ja tiimityötaidoista. Muihin tärkeisiin taitoihin kuuluvat myös muun muassa ajanhallintataidot, luovuus, suvaitsevaisuus sekä kyky ratkaista ongelmia. Monet näistä taidoista ovat sellaisia, jotka kehittyvät jo peruskoulun aikana.

Katri Jakosuo, koulutuspoliittinen asiantuntija, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Opettajien mielipiteitä aineistosta

"Antaa hyviä ajatuksia meidän tällä hetkellä omaa alaa miettiville opiskelijoille ja myös niille, jotka jo opiskelevat."

"Selkokielistä materiaalia!"