Suomen Palautuspakkaus OY

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. PALPAn kierrätysjärjestelmät kattavat lähes kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit sekä lähes kaikki Alkossa myytävät pullot. Suomessa juomapakkausten palautusaste on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. PALPA on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus ja jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Suomen Palautuspakkaus Oy - PALPA

Haastateltavana Tommi Vihavainen, Hallintopäällikkö

Hei Tommi! Kerro Palpan toiminnasta
Palpan tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä. Tehtäväkenttään kuuluu myös järjestelmien kehittäminen ja suomalaisten informointi ja muistuttaminen juomapakkausten palauttamisesta. Suomessa juomapakkauksista palautuu kierrätykseen todella suuri osa. Palautusasteet ovat kaikissa Palpan kierrätysjärjestelmissä kansainvälisestikin maailman huippua; tölkit 95%, PET-pullot 92% ja lasipullot 91%. Noihin lukemiin pääseminen on toteutunut toimivan palautusjärjestelmän ja valveutuneiden kuluttajien ansiosta.

Miten aineistojanne voi käyttää opetuksessa
Palpan tuottamat materiaalit antavat opettajille valmiit työkalut pitää oppilaille oppitunnin juomapakkausten kierrätyksestä ja sen tärkeydestä ja siten täydentää tärkeää asennekasvatusta ympäristöstä huolehtimisesta. Materiaaleissa on myös huomioitu kohderyhmälle tärkeä osallistuvuus, tehtävävihkon avulla asiat saa jäämään paremmin mieleen.

Miksi on tärkeää käsitellä asiaa jo kouluiässä?
Asenteiden muokkaaminen vastuulliseen toimintaan on hyvä aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Kierrätystalouden merkitys kasvaa merkittävästi koko ajan. Kierrättäminen vähentää luonnon kuormitusta, roskaamista ja luonnonvarojen käyttöä. Lapsi voi jopa vaikuttaa perheen toimintaan toimimalla esimerkkinä, tyhjiä juomapakkauksia käsitellään varmuudella jokaisessa kodissa.

Tommi Vihavainen, Suomen Palautuspakkaus Oy - PALPA


Opettajien mielipiteitä aineistosta

"On informatiivinen ja autaa ymmärtämäänvaltavan mittakaavan."

"Luotettava ja monipuolinen"

"Hyvää tietoa selkeässä muodossa."

"Asiallinen ja selkeä materiaali."

"Aitoa" tietoa alalta tekee asian todellisemmaksi."

"värikäs ja selkeä"