Subjectaid.fi käyttää evästeitä. Klikkaamalla tätä hyväksyt evästeet och käyttöehdot.

Tervetuloa SubjectAid.fin aineistopankkiin!

Tervetuloa SubjectAid.fin aineistopankkiin!

Näin helposti teet tilauksen

1. Valitse aineistot

Valitse haluamasi aineistot ja määrät. Lisää tilauskoriin.

2. Tee tilaus

Kun olet valinnut haluamasi aineistot napsauta ylhäällä oikealla näkyvää ”Näytä/vahvista tilaus”-painiketta.

3. Kirjaudu sisään

Vahvistaaksesi tilauksen kirjaudu sivustolle. Jos et ole jäsen napsauta ”Liity jäseneksi” -linkkiä. Täytä osoitteesi ja tallenna.

4. Vahvista tilaus

Vahvista tilaus – lähetys tulee perille muutaman päivän sisällä. Täysin ilmaiseksi. Emme peri edes toimitusmaksua!

Euroopan muuttoliikeverkosto

Rafael Bärlund, Ylitarkastaja

Hei Rafael!

Maahanmuuttosanasto on suosittu materiaali Subjectaid.fi:ssä. Mistä uskot sen johtuvan?

Maahanmuutto on ollut hyvin ajankohtainen puheenaihe mediassa ja yleisessä keskustelussa varsinkin vuoden 2015 jälkeen, kun Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Aihe kiinnostaa ja siitä toivotaan lisätietoa.

Idea Maahanmuuttosanasto-esitteestä syntyi yhdessä Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) Suomen yhteyspisteen ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Helsingin toimiston kanssa. Kantavana ajatuksena oli tuottaa julkaisu johon on koottu maahanmuuton keskeiset käsitteet selitteineen. Kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen päätimme kohdistaa Maahanmuuttosanaston lähinnä medialle ja uusille kansanedustajille, jotta asioista keskusteltaisiin niiden oikeilla nimillä. Yleisessä keskustelussa käsitteitä käytetään usein väärin, joko tahallisesti tai tahattomasti ja halusimme osaltamme levittää tietoa kansallisesti ja kansainvälisesti hyväksytyistä käsitteistä keskustelun pohjaksi. Olemme myös kääntäneet sanaston ruotsiksi, Termer om invandring.   

Olemme levittäneet sanastojulkaisuja maahanmuuton ja kotouttamisen parissa työskenteleville kunnissa, järjestöissä sekä valtionhallinnossa. Julkaisu on saanut erittäin hyvän vastaanoton.

Subjectaid oli meihin yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja sen jälkeen päätimme kokeilla julkaisujemme levittämistä teidän kauttanne oppilaitoksille. EMN tuottaa vuosittaisen maahanmuuttotilastokatsauksen nimeltään Maahanmuuton tunnusluvut ja vuoden 2014 katsausta levitettiin ensimmäisen kerran Subjectaidin toimesta vuonna 2015. Yhteistyö oli onnistunut ja tilastokatsauksen painosta tilattiin ahkerasti. Oli luontevaa jatkaa yhteistyötä silloin suunnitteilla olevan Maahanmuuttosanaston kanssa.

Maahanmuuttosanastoa ja Termer om invandring-julkaisujen suosio Subjectaidin kautta on yllättänyt meidät todella positiivisella tavalla. Julkaisuja on levitetty oppilaitoksiin ympäri Suomea jo yli 10 000 kappaletta. Haluamme kiittää Subjectaid:ia todella onnistuneesta yhteistyöstä!
 

Mitä mielestäsi on otettava huomioon, kun puhuu maahanmuutosta kouluissa?

Maahanmuutosta käydään paljon keskustelua ja aihe on saanut paljon tilaa mediassa. Keskustelua leimaavat usein suuret mielipide-erot, joka johtaa kärjistyksiin. Tässä yhteydessä käy helposti niin että käsitteet sekoittuvat ja asioista puhutaan väärillä nimillä.

On ollut hienoa nähdä että maahanmuutto kiinnostaa kouluja ja oppilaitoksia ja koemme että on erittäin tärkeää että oppilaat saavat siitä objektiivista tietoa. Oppimisen pohjana toimivat oikeat käsitteet, jotka omaksumalla on helpompaa seurata ja ymmärtää julkista keskustelua ja median uutisointia maahanmuutosta.

Mielestäni tärkein asia kouluissa on että opettajat antavat oppilaille oikeat eväät joilla he voivat tulkita maahanmuutosta käytävää keskustelua kriittisesti. Keskustelukulttuuri, varsinkin sosiaalisessa mediassa, jättää tyyliltään toivomisen varaa ja sen pohjalta on helppoa muodostaa mielipiteitä, jotka eivät välttämättä pohjaudu faktoihin ja käsitteiden ymmärtämiseen. Maahanmuutto herättää tunteita ja sen vuoksi on entistä tärkeämpää että ymmärtää käsitteiden sisällön, jolloin jokainen voi objektiivisen tiedon pohjalta muodostaa oman mielipiteensä asioista.    

Subjectaid_Maahanmuuttosanastoa_20161212.png

Takaisin tuotteisiin